5 въпроса около къртене на баня и плочки

Случвало ли ви се е да се нанесете в нов дом, който да изисква доста строителни промени.

krtene-na-banya-plochki-fayans-ili-terakot-15Плочките са едни от нещата, които най-бързо се износват, захабяват, зацапват. Ето защо се налага подмяната им, дори дома да е нов за вас, то много вероятно е предните собственици да са го обитавали десетилетия наред.За къртене на плочки в баня или на под е нужно професионално отношение, специални къртачни машини и обучен екип, който за възможно най-кратки срокове да извърши цялата процедура.

Напукването по плочките в кухнята, също е свързано с къртене и подмяна. По време на свалянето на фаянса или теракота се вдига много прах, мръсотия и се отделят купища прашни частици. Добре е да предвидите това и да покриете всички налични уреди, мебели и техники. Малко са онези, които биха си позволили лукса от цялостна подмяна на обзавеждането.

 Къртене на плочки

Къртене на плочки в дома изисква подходящи инструменти. Сред най-удобните се отнасят плоски остриета за къртене на теракот и фаянс. Консултация със служители от строителния магазин или фирма по строителни дейности ще може да ви е от полза.

Предвидете опасностите, които могат да възникнат по време на къртене на фаянс или мазилка не само за жилището, но и за вашето здраве. Отделените частици могат да се окажат много вредни за здравето на човек. Подходящото облекло, ръкавици бранещи ръцете, защитни очила и маска за лицето, ще свършат идеална работа.

Някои хора употребяват старите плочки за повторна цел. Някъде стари отвори, запълване на дупки може да има нужда подобни материали, но това не е задължително. Може да ги съхраните или изхвърлите. За целта се постарайте да ги сваляте от стената или пода, чрез подходящи инструменти. При отстраняване на фугите, плочките се махат една по една, чрез шпакла и малък лост. Всичко е свързано и изисква време и концентрация.

За всички останали решили да свалят, изкъртят и сменят стария теракот или фаянс, без да стремят да запазят цялостното му състояние нещата са далеч по-лесни. Разбиване и къртене на твърди повърхности може да направите с помощта на чук, стъргало за премахване на засъхналото лепило или длето. Вземете предвид и неравната стена, която ще се разкрие след сваляне на плочките. Всичко трябва да е добре изгладено и заравнено преди залепване на новите плочки.